
Duurzaam ondernemen wordt steeds aantrekkelijker, zeker met de fiscale voordelen van de MIA (Milieu-investeringsaftrek) en VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen). Deze regelingen helpen bedrijven bij het investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, zoals zonnepanelen en accu’s voor energieopslag. Wat houden deze subsidies precies in en hoe kun je er optimaal van profiteren? We leggen het uit.
Wat zijn MIA en VAMIL?
De MIA en VAMIL zijn fiscale stimuleringsregelingen voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. MIA is een belastingvoordeel dat bedrijven kunnen aanvragen voor investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, zoals zonnepanelen en accu’s voor energieopslag. Met MIA kunnen bedrijven tot 36% van de investeringskosten extra aftrekken van hun fiscale winst, bovenop de reguliere investeringsaftrek.
VAMIL maakt het mogelijk om milieuvriendelijke investeringen sneller af te schrijven, wat belastingvoordelen oplevert. Deze subsidie maakt het mogelijk om 75% van de investering direct af te schrijven, wat direct fiscaal voordeel oplevert. Beide regelingen verlagen de belastingdruk en maken duurzame investeringen financieel aantrekkelijker.
Voor wie zijn MIA en VAMIL beschikbaar?
Deze regelingen zijn toegankelijk voor bedrijven die onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen. Om in aanmerking te komen, moeten de investeringen voldoen aan de eisen van de jaarlijkse Milieu- en Energielijst, waarin staat welke bedrijfsmiddelen subsidiabel zijn.
Welke investeringen komen in aanmerking?
Veel duurzame technologieën vallen onder MIA en VAMIL, mits ze voldoen aan de gestelde milieu-eisen. Enkele voorbeelden:
- Zonnepanelen: Circulaire zonnepanelen en systemen die voldoen aan de eisen van de Milieulijst. Er wordt ook gekeken naar de milieuvriendelijkheid van de zonnepanelen. Voor 2025 wordt er ook rekening gehouden met cadmium- en fluorvrije zonnepanelen met terugnamegarantie.
- Accu’s voor energieopslag: Lokale opslagsystemen die bijdragen aan efficiënt energiegebruik, zoals batterijen voor zonne-energie. Er wordt gekeken naar de energiecapaciteit van de accu’s, de accu moet bijdragen aan de lokale stroomvoorziening en de technologie moet voldoen aan de milieu-eisen. Het systeem moet ook een vermogen hebben tussen de 2 en 30 kVa.
- Energiezuinige installaties: Warmtepompen, LED-verlichting en andere duurzame technieken.
Hoe vraag je de subsidie aan?
Ondernemers kunnen MIA en VAMIL aanvragen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De aanvraag moet binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting worden ingediend. Daarnaast is e-Herkenning niveau 2+ vereist voor het proces. Wanneer je een of meerdere energieoplossingen bij ons afneemt, begeleiden wij je bij de aanvraag en ondersteunen we bij de administratieve afhandeling.
Hoe helpt Enigine bij MIA en VAMIL?
Hoe helpt Enigine bij MIA en VAMIL?
1.Subsidieadvies en aanvraagbegeleiding
2.Maatwerkoplossingen
3.Integratie in bestaande systemen
4.Technische uitvoering
5.Nazorg en optimalisatie
Begin vandaag nog met besparen
Wil je als ondernemer maximaal profiteren van de MIA- en VAMIL regelingen? Enigine helpt je met een slimme strategie, van aanvraag tot implementatie. Neem contact met ons op en ontdek hoe jouw bedrijf kan verduurzamen met fiscaal voordeel.
Veelgestelde vragen
Hoe kan mijn bedrijf profiteren van MIA en VAMIL voor zonnepanelen en accu’s?
Door te investeren in erkende milieuvriendelijke systemen en deze correct aan te melden via de RVO, kunnen bedrijven aanzienlijke belastingvoordelen realiseren.
Wat zijn de belastingvoordelen van deze regelingen?
MIA biedt een extra aftrek tot 36% van de investeringskosten, terwijl VAMIL 75% van de investering direct laat afschrijven.
Welke vereisten gelden er voor instellingen?
De apparatuur moet voldoen aan de milieueisen van de Milieulijst en binnen drie maanden na aanschaf worden aangemeld bij de RVO.
Hoe kan Enigine helpen bij de aanvraag?
Wij bieden volledige ondersteuning, van productkeuze tot aanvraag en installatie, zodat bedrijven zorgeloos kunnen profiteren van de subsidies.
Kan ik MIA en VAMIL combineren met andere subsidies?
In veel gevallen kunnen deze regelingen worden gecombineerd met bijvoorbeeld de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en de Energie-investeringsaftrek (EIA), afhankelijk van de situatie.