Subsidie Energietransitie Provincie Utrecht
Investeringsregeling voor oplossingen bij Netcongestie en lokale distributie van elektriciteitIk wil graag meer weten
Meer over deze subsidie
Tot en met 31 december 2024 kun je profiteren van deze tijdelijke subsidie. Het is een subsidie van de Provincie Utrecht, specifiek gericht op bedrijven die slimme energieoplossingen zoeken. De subsidie biedt financiële ondersteuning voor investeringen in duurzame energietechnologieën, zoals batterijen voor energieopslag, om netcongestie op te lossen en de lokale distributie van elektriciteit te verbeteren. Met deze subsidie kun je tot €50.000 ontvangen voor investeringen die bijdragen aan een efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet.
Wil je weten wat de complete subsidie inhoudt? De totale inhoud van de verordening kun je lezen op overheid.nl
Voor wie geldt de subsidie?
De subsidie is bedoeld voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) in de provincie Utrecht die eigenaar, huurder of anderszins rechthebbende zijn van het gebouw waarin het project wordt uitgevoerd. Dit betekent dat je als bedrijf in aanmerking komt als je actief aan de slag wilt met oplossingen voor netcongestie, zoals het installeren van elektriciteitsopslagsystemen (batterijen) die energie slim kunnen opslaan en helpen de pieken op het elektriciteitsnet te verminderen.
Voor welke investeringen is de subsidie geschikt?
Deze subsidie dekt investeringen die bijdragen aan het oplossen van netcongestie. Denk hierbij vooral aan de installatie van elektriciteitsopslag (zoals batterijen), maar ook aan systemen voor het opslaan van hernieuwbare warmte of waterstof. Het belangrijkste voor deze regeling is dat de investering onderdeel uitmaakt van een gecombineerd systeem dat duurzame energie opwekt en opslaat. Dus, als je een batterij installeert om energie van bijvoorbeeld zonnepanelen op te slaan, dan kom je in aanmerking.
Wat zijn de voorwaarden van deze subsidie?
Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je aan enkele voorwaarden voldoen:
- Het opslag- en productiesysteem mag geen negatieve invloed hebben op het elektriciteitsnet (laag- of middenspanning).
- Het opslagsysteem moet minimaal 75% van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen (bijvoorbeeld zonne-energie).
- Kosten zoals de aanschaf van materialen, uitvoering en installatie worden gedekt, maar kosten voor netwerkaansluitingen, laadinfrastructuur en gebouwen worden niet vergoed.
De voordelen van een batterij voor energieopslag
Altijd beschikken over (groene) energie
De zon schijnt (helaas) niet altijd op de momenten dat jij elektriciteit nodig hebt. Een batterij slaat duurzame energie op en vermindert zo de inkoop van (grijze) dure stroom.
Einde van terugleverboetes
Bij negatieve stroomprijzen betaal je om energie het net op te sturen. Een batterij slaat deze energie op om later zelf te gebruiken of te verkopen wanneer de prijzen weer gunstig zijn, waardoor je juist profiteert!
Duurzaam verdienmodel
Een batterij met een slim energiemanagementsysteem (EMS) optimaliseert je verdienmodel door op basis van stroomprijzen en weersverwachtingen te bepalen wanneer energie wordt ingekocht, opgeslagen, gebruikt of verkocht.
Hier kun je een batterij allemaal voor inzetten
- Vergroten zelfconsumptie
Met een batterij kun je voorkomen dat energie die je duurzaam opwekt teruggeleverd wordt aan het net. Je kunt dus terugleverboetes voorkomen, meer duurzame energie verbruiken en besparen op energiekosten. - Vermogenstekort aanvullen
Heb je meer energie nodig dan je van het energienet kunt krijgen (netcongestie)? Een batterij ervoor zorgt dat je altijd over de juiste hoeveelheid energie kunt beschikken. Zo vergroot je de onafhankelijkheid van je bedrijf en kun je groeiplannen realiseren. - Extra verdiensten realiseren
Duurzaam opgewekte energie creëert een verschil in vraag en aanbod op de energiemarkt. Met de groei van groene energie is er altijd behoefte aan regulatie van het aanbod. Met een batterij die slim wordt aangestuurd verdien je geld.
Hoe werkt het?
Het proces is eenvoudig en transparant. Wij doen alle voorbereidingen en vragen de subsidie voor je aan via de website van de Provincie Utrecht. Samen met ons doorloop je de volgende stappen:
- Energie-analyse: Wij beoordelen je huidige en toekomstige energiebehoefte.
- Advies: We adviseren je over het meest geschikte batterijsysteem en de verwachte terugverdientijd.
- We maken een projectplan waarin we de volgende zaken beschrijven:
- De geplande investering en hoe deze bijdraagt aan het oplossen van netcongestie.
- Een businesscase waarin je de financiële haalbaarheid van de oplossing laat zien.
- Offertes voor de materialen en de installatie.
- Subsidieaanvraag: Wij verzorgen de volledige aanvraag bij de provincie, inclusief het indienen van alle benodigde documenten.
- Installatie: Na goedkeuring begeleiden wij het hele traject tot en met de installatie van het batterijsysteem.
Combineer deze subsidie met de KIA voor extra rendement
Wist je dat je deze subsidie kunt combineren met de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)? De KIA is een belastingvoordeel dat bedrijven in Nederland kunnen gebruiken om hun investeringen te verlagen. Dit betekent dat je naast de subsidie ook een deel van de investering kunt aftrekken van je winst, wat resulteert in een lagere belastingaanslag. Opgeteld kunnen deze subsidies een aanzienlijk financieel voordeel opleveren, waardoor duurzame investeringen nog aantrekkelijker worden!
Hoeveel tijd heb ik nog?
De aanvraagperiode voor deze subsidie loopt tot 31 december 2024, 17:00 uur. Zorg dat je op tijd bent, want deze regeling is tijdelijk. Mis deze kans niet om jouw bedrijf klaar te maken voor de toekomst met duurzame energieopslag!